marți, 8 octombrie 2013

Alimente anticancerigene (1)

CEAIUL VERDE
Este bogat în polifenoli, printre care şi catehinele, (şi în special epigalocatehina galte-3 sau EGCG), care reduc formarea noilor vase de sânge de care are nevoie tumora pentru a se  dezvolta şi forma metastaze. Este, de asemenea, un puternic antioxidant şi dezintoxicant (activează anumite enzime prezente în ficat, care elimină toxinele din corp) şi facilitează moartea celulelor canceroase.
Ceaiul  verde trebuie să fie opărit  pentru aproximativ 8-10 minute pentru a-şi elibera catehinele.
Recomandări: opăreşte în 250ml de apă, 2 grame (1 linguriţă) de ceai verde timp de 10 minute (infuzie). Bea acest ceai încet, dar să nu depăşeşti o oră, deoarece îşi pierde polifenolii beneficiu după o oră. Bea 6 căni pe zi.
Atenţionare: Ceaiul verde conţine cafeină, deci se recomandă să nu beţi după ora 17 după amiaza.

ŞOFRANUL DE INDIA ŞI SOSUL CURRY
Şofranul de India(pulberea galbenă ce intră în compoziţia sosului galben de curry) este cel mai puternic antiinflamator natural identificat în prezent. Ajută la stimularea apoptozei celulelor canceroase şi inhibă angiogeneza. În laborator s-a demonstrat că măreşte eficacitatea chimioterapiei (pentru cine acceptă s-o urmeze) şi reduce procesul de dezvoltare a tumorilor.
Atenţionare: pentru a putea fi asimilat de corp, trebuie să fie amestecat cu piper negru. Ideal ar fi să fie dizolvat în ulei de măsline, canola, sau, de preferat, din seminţe de in.
Recomandări: amestecă un sfert de lingură de pulbere de şofran de India cu ½ lingură de ulei de măsline extravirgin şi nu vârf de linguriţă de piper. Adaugă acest amestec în salate, legume sau supe. Dacă  adaugi câteva picături de sirop de agave, se va îndepărta gustul uşor amărui.

GHIMBIRUL
Rădăcina de ghimber acţionează şi ea ca un puternic antiinflamator şi antioxidant (cu mult mai eficient, de exemplu, decât vitamina E). Acţionează împotriva unora dintre celulele canceroase. Mai mult, ajută la diminuarea procesului de creare de noi vase de sânge. O infuzie de ghimber ajută la îndepărtarea greţurilor cauzate de chimioterapie sau radioterapie.
Recomandări: adaugă ghimber ras la un amestec de legume, dacă le prepari termic, sau marinează fructe în suc de lămâie verde şi rade ghimber (se poate adăuga sirop de agave).
Se poate prepara o infuzie: taie felii de ghimber şi opăreşte-le în apă fiartă timp de 10 minute. Se poate bea fierbinte sau rece.

LEGUME CRUCIFORE
Plantele din familia verzei (varza de Bruxelles, bok choy, varza chinezească, broccoli, conopida, etc.) conţin sulforafan şi indo-3-carbinoli (I3C), care sunt nişte molecule puternic anticancerigene. Sulforafanul şi I3C sunt capabile să elimine toxinele emise de anumite substanţe cancerigene. Ele împiedică celulele aflate în  stadiul precangerigen să se transforme în celule canceroase şi blochează fenomenul de angiogeneză.
Atenţionare: evită să fierbi varza şi broccoli. Prin fierbere se distruge sulforafanul şi moleculele I3C.

PLANTE AROMATICE ŞI MIRODENII
Plantele aromatice cum ar fi rozmarinul, cimbrul, oregano, busuiocul, menta, sunt foarte bogate în uleiuri esenţiale din familia terpenilor, căreia îşi datorează aroma puternică.
Ele stimulează apoptoza în rândul celulelor canceroase şi reduce răspândirea acestora, blocând enzimele de care au nevoie pentru a invada ţesuturile învecinate.  Carnosolul din rozmarin este un puternic antioxidant şi antiinflamator.
Pătrunjelul şi ţelina conţin apigenin, un antiinflamator care stimulează apoptoza (sinuciderea) celulelor canceroase şi blochează angiogeneza (crearea de noi vase de sânge necesare pentru dezvoltarea tumorilor).

ALGE MARINE
Mai multe varietăţi de alge marine consumate în mod curent încetinesc dezvoltarea cancerului, în special al celui de sân, prostată, de piele şi de colon. Algele marine brune întârzie foarte mult apariţia menstruaţiei, datorită efectului anti-estrogen pe care îl au. (În medicina chineză, menstruaţia este considerată o poartă de scurgere de energie, şi se fac tratamente pentru oprirea ei, fără a afecta însă procrearea). Fucoidanul întâlnit în algele marine kambu şi wakame, provoacă moartea celulelor prin apoptoză şi stimulează activitatea celulelor imunitare, printre care şi a celulelor luptătoare de tip NK. Fucoxantinul este ingredientul din mai multe varietăţi de alge marine care conferă culoarea brună. Este un carotenoid (din aceeaşi familie ca şi licopenul din roşii) cu o mai mare eficacitate chiar, decât a rudei sale, licopenul, în ceea ce priveşte capacitatea sa de a inhiba creşterea şi dezvoltarea celulelor canceroase, în cazul cancerului de prostată.
Principalele alge e mare comestibile sunt: nori, kombu, wakame, arame şi dulse.
Algele nori reprezintă una din cele mai rare specii de plante care conţin catene multiple de acizi graşi tip omega 3- cei mai eficienţi împotriva inflamaţiei şi indispensabili funcţionării adecvate a neuronilor.
Folosire zilnică: algele de  mare pot fi folosite în supe, salate sau pot fi asociate cu plante leguminoase, cum ar fi fasolea şi lintea (în special algele kombu au reputaţia de a scurta timpul de gătire al legumelor şi de a le face mai digerabile).

CIUPERCILE
Ciupercile shiitake, maitake, enoki, crimini, portobello, ciupercile stridie şi stridie scaiete, ciupercile trametes (coriolus) versicolor conţin toate polizaharide şi lentiniani, elemente care stimulează reproducerea şi activitaea celulelor imunitare. Aceste ciuperci sunt folosite foarte des în Japonia ca adjuvant al tratamentului chimioterapeutic, pentru a sprijini sistemul imunitar (ciupercile maitake şi coriolus versicolor au, poate cel mai pronunţat efect asupra sistemului imunitar).
Recomadări: în ciorbe, supe de zarzavat, fripte la cuptor sau gătite împreună cu alte legume.

ROŞIILE ŞI SOSUL DE ROŞII
S-a demonstrat că licopenul prezent în roşii duce la atingerea unei vârste mult mai înaintate după declararea existenţei cancerului de prostată, la bărbaţii care au consumat sos de roşii la cel puţin două mese pe săptămână.
Atenţionare: roşiile trebuie gătite pentru a-şi elibera licopenul conţinut. Mai mult, uleiul de măsline îmbunătăţeşte asimilarea acestuia.

Recomandări: sos de roşii cu puţin ulei de măsline la care se adaugă ceapă, usturoi, chimen, şofran de India, piper.

Dr.David Servan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu